


 

 
 

3. How many years old does an appliance, including a pump, have to be before it is fully 
replaced? 

 
There is no strict age at which an appliance is required to be replaced and therefore you request is 
refused under section 18(e) of the OIA. While there is no strict replacement age, our appliances 
have a target asset life of 20 to 25 years. 
 
You have the right to seek an investigation and review by the Ombudsman of this decision.  
Information about how to make a complaint is available at www.ombudsman.parliament.nz or 
freephone 0800 802 602. 
 
 
Note also that this response (with your personal details removed) may be published on the Fire and 
Emergency website. 

 

 
 
Nāku noa nā 

 

Ethan Fett  
Acting Manager, Information Requests 
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